Å finne det perfekte materialet

Bak kulissene hos Voksi®


Møt Jonathan Pavar Gregersen, vår tekniske designer som virkelig er
lidenskapelig opptatt av å finne det perfekte stoffet, for det rette formålet.

“Noen kan synes at det virker som en enkel prosess å finne det rette materialet. Vi bruker mye energi på dette viktige punktet, og jeg kan love deg: Det er ikke så enkelt.”

Jonathan Pavar Gregersen jobber som Technical Designer i Voksi®, og er virkelig lidenskapelig opptatt av tekstiler.

VoksiJonathan har alltid vært multi-kreativ, observant, og opptatt av detaljer. Etter å ha tatt en bachelor med fordypning i fashion design og business på KEA (Københavns Erhvervsakademi/Copenhagen School of Design and Technology), flyttet han til København og jobbet som Head of Design for Weekend CPH og Born//Raised, før han fikk jobb som Technical Designer med Ida Ising i Voksi.

“Jeg elsker friluftsliv, og har fisket hele livet. Det er slik jeg har erfart hvordan man kan kle seg godt, og fått erfaring og lærdom om de tekniske detaljene rundt holdbarhet og robusthet for ulike materialer, og om funksjonell design”, forteller han.

Så, hvordan velge det riktige materialet til for eksempel en vognpose for barn?

“Før du begynner, må du vite hva du ønsker å gjøre, og hva målene er. For oss i Voksi er målet å kreere høykvalitetsprodukter med en klassisk og skandinavisk design. Vi ønsker å ha de beste produktene på markedet, og til enhver tid være et skritt foran. For å oppnå dette, trenger du de rette materialene.”

Før man velger de riktige materialene, må man vite mer om hvilke egenskaper stoffet må inneha. For å få den informasjonen, gjør vi omfattende research.

Hva Jonathan ønsker å vite, er: Hva skjer, hvem gjør hva, og hvorfor?

Han utforsker markedet, og lister opp hvert eneste materiale i kategorien for å finne ut mer om merket, teknisk informasjon, pris og slikt. Han graver seg ned i alle tester, utforsker fora og besøker messer for å finne ut hva som er nytt, hva andre produsenter av materialer har gjort, og hva som skal til for å bli den beste på markedet.

Denne researchen fører til gjennomarbeidet og dyp informasjon om de tekniske detaljene. Likevel, å ha de beste tekniske egenskapene, er ikke nødvendigvis det samme som å ha det beste stoffet. I realiteten er det mye mer komplisert.

“Det er lett å finne et materiale som gjør noe bedre enn et annet, men om det er tre ganger så tungt og stivt, fullt av farlige kjemikalier og fører til giftige utslipp og mye forurensning når det produseres, er man nok bedre stilt om man velger noe annet med litt lavere eller tilsvarende verdier.” forklarer Jonathan.

Tekniske tall er kun én ting. Så er det alt annet, som bærekraftighet, sertifikater, brukbarhet, funksjon … listen er veldig lang.

En vognpose er et eksempel på et produkt som er laget av mer enn ett lag – dette betyr at lagene må jobbe sammen for å bli fullt funksjonelt. I tillegg må de være sertifiserte av Oeko-Tex® Class 1 for at vi kan være sikre på at det ikke er noen giftige kjemikalier i stoffet, og tilfredsstille lovkravene. Det er også et behov for bærekraftighet og innovasjon.

Voksi Jonathan

For å finne de riktige materialene for et produkt, for eksempel en vognpose, vil vi ha en rekke ulike lag med stoffer, materialer, fyll og så videre for å produsere et ferdig produkt. I enkle trekk trenger vi et yttertrekk (teknisk og holdbart), fyll (isolasjon, bidrar til at barnet holder rett temperatur) og innertrekk (funksjon, utseende, opplevelse, følelse.)

Og det er også en siste ting man må huske på til enhver tid. Jonathan er tydelig. “Vi må konstant summere opp det hele, og forsikre oss om at vi lander på målprisen for produktet – proporsjonene må være akkurat riktige.”

Prosessen

Når Jonathan leter etter et stoff til yttertrekk, ser han etter et svært holdbart materiale som helst er 100 % resirkulerbart, og også laget av 100 % resirkulerte materialer. Det skal være så lett som mulig, men samtidig tåle en støyt. For dette ser han på de tekniske dataene, for å se hvor mye stoffet kan motstå. Hvordan stoffet er vevet har stor innvirkning på vekten, holdbarheten, og på hvordan stoffet føles mot huden. Membranen gjør det mulig for stoffet å leve opp til noen av de tekniske kravene for vannbestandighet, pustbarhet, vindtetting og så videre. Membranene kommer i mange utgaver og fra ulike leverandører. Og for ikke å snakke om muligheten til å gi stoffet en coating, eller et belegg, for gjøre materialet vannavstøtende. Og selvsagt må alt være sertifisert av Oeko-Tex®.

Så er det jakten på fyll, på innertrekket, og på mange andre lag i posen.

“Det hele handler om å vite hva man ønsker å gjøre, og så er det et puslespill med fordeler og ulemper for å få det hele riktig. Det avhenger alltid av hva vi gjør, hva materialet skal være kapabelt til, og alle de ulike kravene vi har satt til produktet. Det handler kort sagt om det rette stoffet til det rette formålet.”